İstanbul Sabiha Gökçen’e 336 Milyon Euro Proje Finansman Kredisi

ABN AMRO Bank N.V. ve Yapı Kredi Bankası’ndan İSG’ye verilen kredi,Türkiye’nin en uzun vadeli proje finansmanlarından birisi...

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG), havalimanı işletme devrinin alınmasını takiben, havalimanı işletmesi ve yeni dış hatlar terminali inşası için 336 milyon Euro tutarında proje finansmanı kredisi sağladı. ABN AMRO Bank N.V. ve Yapı Kredi Bankası’nın ortak eş düzenleyici olarak sağladıkları kredi için ilk 5 yılı geri ödemesiz, 13.5 yıllık bir ödeme planı oluşturuldu.

İstanbul, 25 Haziran 2008 - İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devralan ISG, ABN AMRO Bank N.V. ve Yapı Kredi bankaları ile 336 milyon Euro proje finansman kredi sözleşmesini imzaladı.

Toplam 454 milyon Euro tutarındaki kredi paketinin 336 milyon Euro’luk nakdi kısmı için ABN AMRO Bank N.V. ve Yapı Kredi Bankası’nın ortak eş düzenleyici olarak ilk beş yılı ödemesiz, 13.5 yıllık bir finansman yapısı kurulurken, bakiye 118 milyon Euro’luk gayri nakdi kısım ise Bank Asya A.Ş. tarafından sağlandı.

Kredi sözleşmesi için düzenlenen imza törenine ABN AMRO Bank N.V. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ülke Müdürü Douglas Kennedy, Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Limak Holding ve ISG Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Limak Holding Yatırım CEO’su ve ISG Yönetim Kurulu Üyesi Murat Dedeoğlu, ISG Yönetim Kurulu Üyesi ve GMR Türkiye CEO’su Cenk Alpsoy ile ISG CEO’su Yetik K. Mert katıldılar.

Törende söz alan Yetik K. Mert, düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Bu kredi ülkemizin büyümesine, İstanbul’un potansiyeline ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın geleceğine duyulan uluslararası güvenin bir sonucudur. Özellikle global finansal piyasalarda yaşanan tüm gelişmelere rağmen bu büyüklükte bir kredi paketini, operasyonu devir aldığımız tarihten sonra iki aydan kısa bir süre içerisinde imzalayabilmemiz ayrıca bizler için gurur vericidir.”

ABN AMRO Bank N.V. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ülke Müdürü, Douglas Kennedy “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı projesi her yönüyle, Türkiye’nin ulaşım ve altyapı sektörlerinde meydana gelen gelişmeler adına bir dönüm noktası ve ileride meydana gelecek gelişmeler adına da bir kanıt teşkil etmektedir. Biz ABN AMRO Bank N.V. olarak, bu işlemde eş düzenleyicilerden biri olarak yer almaktan gurur duymaktayız. Bu uzun vadeli ve yüksek miktarlı kredi, bizim Türk ekonomisine ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı konsorsiyum üyelerine olan güven ve bağlılığımızın bir göstergesidir.

Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt Türkiye’de bugüne kadar verilen en uzun vadeli kredilerden birinin altına imza atmaktan dolayı gururlu olduklarını belirtti. Dünyanın gerek ticari gerekse de kültürel anlamda en önemli mega kentlerinden biri olan İstanbul’un, her geçen gün artan yolcu yükünü büyük ölçüde rahatlatacak bu projenin içinde yer almış olmaktan ayrıca mutululuk duyduklarını belirtti. Yapı Kredi olarak özelleştirme ve her türlü satınalma projelerini son iki yıldır yoğun bir şekilde finanse ettiklerini belirten Bayazıt, Yapı Kredi’nin güçlü sermayesi ve hissedarı UniCredit Grubu’na bağlı bankalar ile işbirliği neticesinde benzer büyük projelerin finansmanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. Hakkında

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın mevcut ve yeni inşa edilen terminallerin yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve havalimanı oteli ile CIP-VIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkına sahiptir. Havalimanının yıllık yolcu kapasitesini toplamda 25 milyona çıkartacak olan yeni terminal ve mütemmimlerinin inşaat çalışmaları sürmekte olup, 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete alınması planlanmaktadır.

İstanbul Sabiha Gökçen’in Duty Free İhalesini Setur Kazandı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG) ve Setur Servis Turistik A.Ş (SETUR) arasında duty free işletimi ile ilgili 20 yıllık bir sözleşme imzalandı.

İSG, 1 Mayıs 2008 tarihinde işletme hakkını devraldığı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, uluslararası havaalanı işletmecilik tecrübeleri doğrultusunda yoluna devam ediyor.

Bir Koç grubu şirketi olan SETUR, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı duty free işletim ihalesini mevcut terminalde ve 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete girecek olan uluslararası terminalde önümüzdeki 20 yıl süreyle işletmek üzere kazanmıştır.

Bir Koç grubu şirketi olan SETUR aynı zamanda sınır kapılarında, havalimanlarında, deniz limanlarında ve uçak içlerinde duty free işletmeciliği yapmaktadır.

SETUR, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın mevcut terminal ve yeni yapılacak dış hatlar terminalinde duty free mağazalarının işletmeciliğini önümüzdeki 20 yıl için üstlenecek.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletme hakları, Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure Ltd. (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığıyla kurulan İSG’nin, elinde bulunuyor.

Avrupa’nın en büyüklerinden biri;

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, ekleriyle birlikte 320.000 m2 kapalı alanda yer alan yeni dış hatlar terminal binasında, 4500 m2 ile Avrupa’nın en büyük duty free alanlarından biri olma özelliğine sahip olacak. Bu duty free alanının 3300 m2’si çıkış ve 1200 m2’si giriş mağazası olma özelliği taşıyor. Mevcut hizmet binasında ise halen 324 m2’si çıkış, 71 m2’si giriş mağazaları olmak üzere toplam 395 m2 duty free alışveriş alanı bulunuyor.

Yeni terminal ve ekleri, 96 check-in kontuarı, 30 self check-in kontuarı, 32 x-ray ünitesi ve iki katlı VIP terminali ile 320.000 m2 kapalı alanda hizmet verecek. Ayrıca toplam 5350 araç (4500 kapalı-850 açık) kapasiteli otoparkı bulunacak. Bunun yanında, kabin görevlileri, transit yolcular ve diğer yolcular için binaya bitişik 60 oda kapasiteli bir otel inşaa edilecek. Yeni terminal binası, 8 D-E tipli büyük gövdeli ve 16 C tipli orta gövdeli uçaklar için aynı anda hizmet sağlayabilen Türkiye’nin ilk çoklu uçak park sistemini barındıracak.

Uluslararası havalimanları ile beraber çeşitli sınır kapılarında da hizmet veren SETUR, dünya standartlarında bir hizmet sağlayacak. SETUR tarafından işletilecek İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Duty Free operasyonu, içki, tütün, parfüm ve kozmetik gibi geleneksel ürünlerin yanında, moda, aksesuar ve elektronik eşyalar gibi geleneksel olmayan ürünleri de barındıracak.

İSG CEO’su Yetik K. Mert, iş ortaklığı anlaşmasını imzalarken Türkiye’nin en gözde işletmelerinden biri ile çalışacakları için mutlu olduklarını söyledi. SETUR’un 50 yıla yakın başarılarla dolu bir işletme geçmişi olduğunu sözlerine ekleyen Mert, “SETUR’un hizmet kalitesi, İstanbul Sabiha Gökçen yolcularının memnuniyetini artıracak, bizim gayretlerimizle birlikte havalimanı yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen havalimanlarından biri olacaktır” dedi.

SETUR Genel Müdürü Üstün Özbey ise, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı duty free mağazalarının işletim hakkını kazanmaktan ve bu çok kıymetli konsorsiyum ile 20 yıl gibi uzun süreli bir iş ortaklığı yapacak olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek, “Duty free işletmeciliği konusundaki 50 yıla yaklaşan tecrübemizi, iş ortaklarımızın vizyonları ile birleştirerek havalimanına değer katacak, dünya standartlarında alışveriş ortamları yaratacağız” şeklinde konuştu.

İstanbul Sabiha Gökçen Yer Hizmetleri Personelinden Örnek davranış

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda temizlik işçisi olarak çalışan Emrah Türkan, 17 Mayıs 2008 günü, Bodrum – İstanbul seferini gerçekleştiren Pegasus Havayolları’na ait uçakta kabin temizliği sırasında bulduğu 10.000 ABD Doları’nın sahibine teslim edilmesini sağladı.

Uçağın yolcu kabininin temizliği sırasında 10 Bin ABD Doları tutarında para bulan Emrah Türkan, bu parayı derhal Pegasus Havayolları yetkililerine teslim etti. Para daha sonra sahibine teslim edildi.

Havalimanın işletme hakkını 1 Mayıs 2008 itibarı ile devralan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. yönetimi, Emrah Türkan’ın bu dürüst ve örnek davranışını bir plaket ve takdir beratı ile ödüllendirme kararı aldı.

İstanbul Sabiha Gökçen’in Devir Sözleşmesi İmzalandı

[Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası ihalesini kazanan Limak-GMR-MAHB ortak girişim grubu tarafından kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uygulama sözleşmesi imzalandı.

Türkiye’de ilk kez Sabiha Gökçen imtiyazı altında mevcut ve inşa edilecek terminaller ve eklerinin yanı sıra yer hizmetlerinin işletilmesi, kargo operasyonları ve uçak yakıt ikmal operasyonları da aynı sözleşme altında özel sektör eli ile gerçekleştirilecek.

Sabiha Gökçen Havaalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal binası ve ekleri projesinin yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılması işi uygulama sözleşmesi, Limak Holding, GMR Infrastructure Limited ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığı ile kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında 20 Mart 2008 tarihinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda gerçekleştirilen bir törenle imzalandı. İmza törenine Milli Savunma Bakanı Sayın M. Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Limak Holding, GMR ve Malaysia Airports Holdings Berhad yetkilileri, Hindistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Malezya Büyükelçiliği üst düzey yetkilileri katıldı.

20 yıllık kullanım hakkı için 1.932 milyar Euro + KDV bedel ödeyecek olan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş, ayrıca 250 milyon Euro tutarında yatırımla 10 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali ve ekleri, 3 katlı 4500 araç kapasiteli otopark ile 60 odalı havalimanı otelini inşa ederek 20 yıl süre ile işletecek. Mevcut ve inşa edilecek terminaller ile diğer tesislerin işletilmesinin yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş, benzerlerinden farklı olarak Türkiye’de ilk kez, yer hizmetlerinin işletilmesini, kargo operasyonlarını ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını da aynı süre boyunca gerçekleştirecek.

İmza töreninde Limak Holding ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. adına konuşma yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir “Ülkemiz havacılığı 2000‘li yılların başlaması ile ciddi mesafeler kaydetti. Rakamlara bakacak olursak Türkiye havalimanlarında 2000–2007 yılları arasında toplam yolcu rakamlarında yıllık ortalama % 14 artış yaşanmıştır. Aynı dönemde İstanbul ilinde bu artış oranı ortalama % 13 olarak gerçekleşirken, Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye ve İstanbul ortalamasının yaklaşık 6 katı artış sağlayarak yıllık % 80 civarında büyümeye ev sahipliği yapmıştır. Yaşanan söz konusu gelişme ve potansiyel bizleri bu yatırımı yapmaya yönlendirdi. Amacımız, iş dünyasının ve konut sektörünün yeni cazibe merkezi olan İstanbul Anadolu yakasının sunduğu artan olanaklar ve yeni yapacağımız yatırımlar sayesinde Sabiha Gökçen Havalimanının aynı hızlarda büyümesinin devamını sağlamaktır. Limak, GMR ve Malaysia Airports arasında gerçekleştirilen bu stratejik ortaklığın yarattığı sinerjinin ülkemiz havacılık sektörüne çok önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. Sektöre yeni bir vizyon ve anlayış getirecek olan bu ortaklık ulusal ve uluslararası arenada da yeni fırsatların takipçisi olacaktır” dedi.

9 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirilen Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası inşaat projesinin ihalesi, 4 Şubat 2008 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ortaklar, 20 Şubat 2008 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. şirketini kurdu. İşletmenin %80 ortaklığını Limak ve GMR eşit olarak paylaşırken Malaysia Airports Holdings Berhad %20 hisseye sahip bulunuyor.