‘‘DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN HAVALİMANI” İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN ARTIK “DÜNYANIN EN İYİ HAVALİMANI’

Sadece Türkiye’de Değil Dünyada da Havacılık Sektörünün Yükselen Yıldızı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi (World Low Cost Airlines Congress) Tarafından ‘‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ Seçildi.

Kısa zaman içerisinde yapmış olduğu atılımlarla havacılık sektörünün yükselen yıldızı haline gelen, yolcu sayısındaki artışlarla 2009 ve 2010 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), İngiltere’nin başkenti Londra’da 28-30 Eylül tarihleri arasında bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen, Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi’nde (World Low Cost Airlines Congress) ‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ ödülüne değer görüldü. Havalimanı terminal binası işletmecisi olan İSG’ye bu ödülü kazandıran etkenler arasında; geniş ve ferah bir perspektife sahip terminal binası, modern mimarisi ve altyapı yatırımları, her türlü ihtiyaca cevap veren yolcu dostu havalimanı olmasının yanı sıra, havayollarının ilgisini farklı pazarlama stratejileri ile çekmesi, havayollarına sağlanan destek ve operasyonel mükemmellik yer alıyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen kongrenin gala gecesinde takdim edilen ‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ ödülünü havalimanı terminal işletmecisi İSG adına, Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın aldı. Tamamen havayollarının değerlendirmesi ve aday göstermesi ile verilen ödülde, 38 havayolu oy kullandı. İlk elemede 20 olarak açıklanan havalimanı sayısı ikinci aşamada 6’ya düştü. Dünyanın en iyi havayolunun da Ryanair seçildiği kongrede, İSG birinciliğe kısa listeye kalan Budapeşte, Bremen, Jacksonville, East Midlands, Edinburgh ve Kopenhag havalimanlarının arasından sıyrılarak ulaştı. Geçen yıl ise aynı ödüle Marsilya Havalimanı layık görülmüştü.

Dünyanın en iyi havalimanı ödülü hakkında değerlendirmelerde bulunan İSG CEO’su Gökhan Buğday, ‘‘Budapeşte, Kopenhag, Edinburgh gibi önemli havalimanlarını havayollarının tercihi ile geride bırakarak bu ödülü almamız bizim için kıvanç vesilesi oldu. Kongrede yer alan dünyanın önde gelen havayollarına, sektör temsilcilerine, tercihlerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Son dönemde almış olduğumuz ödüller, başarımızı yansıtmanın haricinde daha büyük hedefler için teşvik edici bir nitelik de taşıyor’ dedi.

Gelecek hedeflerinden de bahseden Buğday, ‘‘Terminalimizde yolcularımıza ve havayollarına ayrıcalıklar sunuyoruz. Halihazırda, aylık ortalama 1 milyon yolcu ağırlıyoruz. 2009 yılında 6.6 milyon yolcunun geçtiği havalimanımızda, 2010 yılında 11 milyon yolcu sayısına ulaşacağız’ diyerek sözlerini tamamladı.

Havacılık endüstrisindeki önemli havayollarının yöneticilerinin konuşmacı olarak yer aldığı, 300’den fazla katılımcının hazır bulunduğu kongre içerisinde verilen ödüller bu yıl 4. kez sahiplerini buldu. Kongrede; düşük maliyetli havayolları, sektörün geleceğine ilişkin stratejiler, yenilikler ve fırsatlar değerlendirilirken, geleceğin yıldızları da ödüllendirilerek sektöre katkı sağlanıyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın Aldığı Uluslararası Ödüller

• Güney Avrupa kategorisinde “Yüksek Övgüye Değer Ödülü”, Avrupa Güzergâh Geliştirme Forumu-Routes (Mayıs 2010)

• Kapasitesi 5-10 milyon arasında değişen havalimanları arasında “Dünyada Yolcu Trafiğini En Fazla Artıran Havalimanı”, anna.aero (Mayıs 2010)

• ‘‘Yılın En Büyük Turizm Yatırımı’, Eurobank Tekfen ile Capital ve Ekonomist’in ortaklaşa düzenlediği ‘Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları 2010’ araştırması (Haziran 2010)

• Turizm\Seyahat kategorisi ‘‘Halkın Favorisi’, 8. Altın Örümcek Web Ödülleri (Haziran 2010)

Bilgi Notu:

Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın Terminali Ve Eklerinde:

• 4.718 araç ve 72 otobüs kapasiteli 4 katlı otopark
  • Kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan 4 katlı ve 128 odalı havalimanı oteli,
  • 112 adet check-in kontuarı, 24 adet self check in kontuarı,
  • VIP binası ve apron manzaralı CIP bölümleri,
  • 8 adet en büyük gövdeli (IATA kod E) veya 16 adet orta gövdeli (IATA kod C) uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi,
  • 400 m2 konferans salonu,
  • Yiyecek ve içecek sektörünün önde gelen markalarının hizmet verdiği 5.000m2 restoran ve cafe alanı,
  • 4.500 m2 lik duty free alanında uluslararası düzeyde duty free mağazaları bulunmaktadır.

SABİHA GÖKÇEN’İN WEB SİTESİ ‘‘HALKIN FAVORİSİ’ SEÇİLDİ

Yolcuların İhtiyaç Duyduğu Her Türlü Bilgiyi İçeren İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG) Kurumsal Web Sitesi “www.sabihagokcen.aero” 8. Altın Örümcek Web Ödülleri Yarışması’nda Turizm\Seyahat kategorisinde"Halkın Favorisi" seçildi.

Ziyaretçilerin her türlü bilgiye hızlı ve güvenilir bir ortamda ulaşabilmesi için kullanıcı dostu olarak tasarlanan ve şirketin yüzü olan İSG Kurumsal Web Sitesi “www.sabihagokcen.aero” Türkiye’nin Internet oskarları olarak da bilinen 8. Altın Örümcek Web Ödülleri kapsamında gerçekleştirilen halk oylamasında, Turizm\Seyahat kategorisinde "Halkın Favorisi" oldu.
Sektörün en saygın ve itibarlı ödüllerinden biri olarak kabul edilen 8. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde; final değerlendirmeleri sonucunda jüri birincisi ve halkın birincisi olmak üzere her kategoride iki birinci açıklandı. Gönderilen SMS’ler sonucunda belirlenen ‘Halkın Favorisi’nde; tasarım, navigasyon, içerik, teknoloji, etkileşim, pazarlama, yaratıcılık-yenilik, gizlilik politikası, bilgi güvenliği, genel deneyim, kullanılabilirlik, görme engellilere uygunluk kriterlerine göre değerlendirme yapıldı.

Mindhours tarafından tasarlanan sitede, ziyaretçiler en çok ihtiyaç duydukları bilgilere site ana yüzünden verilen erişim linkleri ile kolayca ulaşılabiliyor. www.sabihagokcen.aero kurumsal web sitesi; şirket kurumsal bilgilerinin yanı sıra yolcuların seyahat öncesi ve sonrasında keyifli vakit geçirmelerine imkan sağlayan bir site olarak tasarlandı.

ISG’nin yeni kurumsal web sitesinin önemli uygulamaları arasında, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan uçulan iç ve dış hat noktalarının gösterildiği “Uçuş Noktaları Haritası”, havalimanını tanıtan “Terminal Yönlendirme Haritası” ve toplu taşıma araçları, özel araç ve İDO ile havalimanına ulaşım yollarını detaylı bir şekilde gösteren “Ulaşım Haritası” da yer alıyor.

Sitede ayrıca dikkat çeken bir uygulama da “Otopark Ücreti Hesaplayıcı” ile havalimanı ziyaretçileri otoparkta kalacakları tarih ve saat aralığını işaretleyerek, otopark için ödemeleri gerekecek günlük meblağ ve ekonomik fiyat seçeneklerini (abonmanlık ücretlerini) havalimanına gelmeden önce öğrenebiliyorlar.

Dünyanın En Saygın Havacılık Forumu World Routes’a, Sabiha Gökçen Havalimanı Damgası

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, havacılık sektörünün en büyük etkinliği olarak kabul edilen Dünya Güzergah Geliştirme Forumu’na (Routes) ‘Türk Gecesi’ ile damgasını vurdu.

Kanada’nın Vancouver kentinde bu yıl 16. kez düzenlenen ve 19-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen, dünya çapında havalimanlarının ve havayollarının önde gelen temsilcilerinin katıldığı Routes Forumu, ana sponsor olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın verdiği açılış resepsiyonu ile çok renkli başladı. Sektörün önemli aktörlerinin buluştuğu Routes ‘Türk Gecesi’ etkinliğinde; 2009 ve 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı ünvanına sahip, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ilgi odağı oldu.

Yaklaşık 750 delegenin katıldığı resepsiyon, çeşitli danslarla ve yöresel Türk mutfağından örneklerle tam bir şenlik havasına dönüştü. Haftalardır merakla beklenen gecede konuklara Türk lokumundan baklavaya, Türk kahvesinden çeşitli mezelere kadar sayısız ikramda bulunuldu. Vancouver’da bulunan Türk-Kanada Derneği’nin de desteği ile profesyonel dans ekipleri, yöresel danslar ve oryantal dans grubu ile konukları coşturdu.

Gecenin açılış konuşmasında söz alan İSG Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, Sabiha Gökçen’in, bu organizasyonun ana sponsoru olmasından dolayı büyük onur duyduğunu vurgulayarak, ‘‘2008 ve 2009 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olarak tescillenen Sabiha Gökçen Havalimanı’nın, 2010 yılındaki üstün performansı ile aynı sıfatı tekrar alacağından hiç şüphem yok. Bölgenin lider havalimanı olma yolunda hızla ilerleyen Sabiha Gökçen Havalimanı’nın, bu hızlı yükselişinde büyük pay sahibi olan, bizi tercih eden havayollarına çok teşekkür ediyoruz’ dedi.
Sözlerinde her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Routes’nun; havacılık sektörü açısından önemine de değinen Aydın, ‘‘Bu platformda buluşan havalimanı ve havayolları yeni destinasyonları tanıtma ve tanıma imkanı buluyorlar. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın her türlü avantajından faydalanmak isteyen havayollarına gerekli tüm desteği her zaman vermeye hazırız. ‘İstanbul sizi çağırıyor’ herkesi dünyanın bu en güzel kentine davet ediyoruz’ diyerek sözlerini noktaladı.

Ayrıca, gecenin sonunda düzenlenen dans yarışmasında, seyircilerin alkışlarıyla seçilen bir delegeye ve kartvizit çekilişiyle de başka bir delegeye iki kişilik kapsamlı bir İstanbul seyahati hediye edildi. Sabiha Gökçen’in ve Türkiye’nin renkli görseller ile de anlatıldığı resepsiyon, delegelere toplantılar öncesinde büyük moral ve keyif verdi. Bugün ve yarın yapılacak karşılıklı toplantılardan sonra 16. World Routes tamamlanacak ve hazırlıklar 17. World Routes Berlin için başlayacak.

İSG’Yİ TERCİH EDEN 33’ÜNCÜ HAVAYOLU MOLDAVIAN AIR OLDU

Havayollarına sunduğu cazip imkanlar, kolaylıklar ile kalite değerlerinin ön planda tutulduğu hizmet anlayışı sayesinde havayolları ve yolcular tarafından tercih edilir konuma gelen dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na uçuş gerçekleştiren 33’üncü havayolu şirketi Moldavian Air oldu.

Havalimanı işletmeciliği sektöründe emin adımlarla ilerleyen, 2009 ve 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı İSG, havayollarına sunduğu cazip imkanlar ve kolaylıklar neticesinde uçuş ağını her geçen gün daha da arttıyor. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan; Kişinev’e uygun fiyata kaliteli hizmet sunan Moldavian Air ile uçuşlar başladı.

Basın toplantısına İSG CEO’su Gökhan Buğday, Moldavian CEO’su Nicolae Petrov, havalimanı protokolü ve iki şirketin üst düzey yöneticileri katıldı.
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Kişinev’e başlayan uçuşlar münasebetiyle, 15 Eylül 2010 Çarşamba günü İSG Airport Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısında görüşlerini aktaran İSG CEO’su Gökhan Buğday, ‘‘Dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olarak bu akşam ailemize yeni bir üyenin daha katılmasının sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Moldovya’nın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olan Moldavian Air’ın İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na uçuş gerçekleştiren 33’üncü havayolu şirketi olması, yeni terminal binamızda yaklaşık bir yıl önce başladığımız yolculukta nerelere geldiğimizin en büyük göstergesi. Şu anda havalimanımızdan 66 dış, 26 iç hat noktasına uçuşu 33 havayolu şirketiyle birlikte başarıyla gerçekleştiriyoruz . Geçen yıl 6.6 milyon yolcunun geçtiği havalimanımızda 2010 yılının ilk 8 ayında toplam 7.4 milyon yolcu sayısına ulaştık. Farklı havayolu şirketleri ile farklı uçuş noktalarına ulaşıyoruz. Dolayısıyla; havalimanı işletmecisi misyonuyla hareket ederek farklı kültürlerin kaynaştığı bir platformu da oluşturuyoruz. Hedefimiz ilerleyen dönemde yeni havayolları ve yeni uçuş noktalarına ulaşmak olacaktır’ şeklinde ifade etti.

Moldovian Air CEO’su Nicolae Petrov, İSG’den başlayan uçuşlar ile ilgili memnuniyetini dile getirerek‘‘Kişinev seferleri şimdilik haftada iki gün yapılacak, ancak yakın bir zamanda bunu her güne çıkarmak istiyoruz. Kişinev çok güzel bir şehir. Türkiye ve Moldova arasında çok sıkı bağlar var. Türkleri oraya davet ediyorum. Moldovian Air’in buraya seferlere başlaması, aynı zamanda Karpat Air’in yani grubumuzun buraya seferlere başladığı anlamına gelmektedir. Moldovian Air ve Karpat Air Türkiye piyasasına girmiştir’ dedi.

Yolcular; havayolunun biletlerine, kurumsal web sitesi www.mdv.md adresinden tek yön vergiler dahil olmak üzere 87 EURO’dan başlayan fiyatlar ile ulaşabilecekler. Kişinev-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında seferler haftanın 2 günü olarak Çarşamba ve Pazar günleri gerçekleştirilecek.

Bilgi Notu: