İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN ULUSLARARASI HAVALİMANI YILIN İLK ÜÇ AYINDA YOLCU SAYISINI BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 100 ARTIRDI

İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN ULUSLARARASI HAVALİMANI YOLCU SAYISINI İKİYE KATLADI

Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) konsorsiyumu tarafından yeni terminal ve ekleri 18 aylık rekor bir sürede tamamlanarak, geçtiğimiz Ekim ayında hizmete açılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG) hızlı büyüme stratejisi doğrultusunda atılımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2009’da yolcu sayısını 2008’e göre % 52.3 artıran İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2010’un ilk üç ayında yolcu sayısını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100’e yakın bir oranda artırdı. İSG’nin 2010 yılı ilk üç aylık iş sonuçlarını, yeni gelişmeleri ve gelecek hedeflerini değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında İSG CEO’su Gökhan Buğday, “THY’den sonra Star Alliance üyesi bir diğer havayolu olan Spainair ile de işbirliği yaptık. Yeni iş birlikleri ve atılımlarımızla yüksek hedeflerimize her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. İlk üç aylık sonuçlarımız bunu kanıtlıyor” dedi.

500 milyon euro’luk yatırımla yeni terminal ve eklerini hizmete açan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, başta THY olmak üzere dünyanın önde gelen havalimanlarının başlattığı lokal ve uluslararası uçuşlar ile yolcu sayısında rekor düzeyde bir artış yakaladı. 2010 yılının ilk üç ayında yolcu sayısını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100’e yakın orandan artıran İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki mevcut durumu değerlendirmek ve önümüzdeki dönemdeki iş hedeflerini paylaşmak üzere İSG CEO’su Gökhan Buğday ve diğer üst düzey yöneticilerin ev sahipliğinde bir basın toplantısı düzenlendi.

2010 yılı ilk üç ayında yolcu sayısını ikiye katladı

İSG CEO’su Gökhan Buğday, havalimanının yolcu sayısında 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 52.3’lük artış yaşandığına dikkat çekerek, bu büyüme trendinin 2010 yılının başında çok umut verici rakamlarla teyit edildiğini ifade etti. 2008 yılında 4 milyon 358 bin 710 yolcuya hizmet veren İSG’nin 2009 yılında % 52.3’lük artışla yolcu sayısını 6 milyon 640 bin 230’a çıkardığını hatırlatan İSG CEO’su Gökhan Buğday, “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 2010 yılının ilk üç ayında yine çok başarılı bir performans gösterdi. Yolcu sayımız 2009 yılının ilk üç ayına göre iki kat arttı. Geçen yıl ilk üç ayda havalimanımızdan toplam 1 milyon 120 bin 726 kişi geçiş yaparken, bu yıl ilk üç ayında toplam yolcu sayımız 2 milyon 201 bin 573 kişiye ulaştı” dedi. Bu artışın gerçek anlamda bir rekor olduğunu belirten Gökhan Buğday, bu rakamsal başarının arkasındaki etkenleri şöyle sıraladı: “Sevinerek ifade etmeliyim ki, rekor bir sürede inşa edilen havalimanımız teknolojik altyapısı, ulaşım kolaylığı, yer hizmetlerinin kalitesi, konforlu oteli ve her zevke hitap eden alışveriş alanlarıyla yolcuların tercih ettiği bir havalimanı oldu.”

İlk çeyrekte iç hatta 1.5 milyon, dış hatta 637 bin yolcuya ulaştı
İSG’nin hem toplu taşıma olanakları hem de kara ve deniz bağlantısı sayesinde benzersiz bir lokasyona sahip olduklarını söyleyen Gökhan Buğday, hem iç hem de dış hat yolcu sayısında 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 96 büyüme yaşadıklarını kaydetti. İSG’den 2009’un ilk çeyreğinde 806 bin 977 iç hat yolcusu uçarken, bu rakamın 2010 yılı ilk üç ayında 1 milyon 563 bin 922 olduğunu belirten Buğday, dış hat yolcu trafiği hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı: “2009 yılında dış hat yolcu sayımız 313 bin 749 idi. 2010 yılında ise 637 bin 651 oldu. Dış hatlardaki yolcu sayısı artışımızda, başta THY olmak üzere dünyanın sayılı havayolu şirketlerinin Avrupa kentlerine 2009 sonundan itibaren başlattıkları uçuşlar etkili oldu.”

2010 yılı ilk çeyrekte uçuş yoğunluğu rekoru kırıldı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın, 2009 yılını 51 bin 765 uçuş yoğunluğu rakamı ile son derece başarılı bir şekilde tamamladığını ifade eden İSG CEO’su Gökhan Buğday, ‘‘2009 yılının aynı döneminde 9 bin 141 olan uçuş rakamı, 2010 yılının ilk üç ayında ikiye katlanarak 18 bin 605’e ulaşıyor. Elde ettiğimiz bu verilere baktığımızda; gerek havayollarının artan hatları gerekse frekanslarda meydana gelen artış neticesinde, 2010 yılının sonunda elde ettiğimiz bu başarının daha da üstüne çıkacağımızı düşünüyorum’ dedi.

Yolcu dostu havalimanı olması, fiyat avantajı ve ulaşım kolaylığı avantaj oldu

Havalimanı işletmeciliğinde kritik başarı faktörlerinin başında yolcu dostu havalimanı olması, fiyat avantajı ve havalimanına ulaşım kolaylığının geldiğini belirten Gökhan Buğday, 2010 yılına başarılı iş sonuçları ile başlamalarında bu üç başarı faktörüne azami önem vermelerinin etkili olduğunu belirtti. İSG’nin uluslararası standartlarda hizmet kalitesi ile müşterilerini karşıladığını ve bu kritik başarı faktörlerini karşılayabildiğini söyleyen Buğday, şöyle devam etti: “İstanbul büyük bir metropol. Dışarıya açık yapısı ile binlerce kişi her gün seyahat için yola çıkıyor. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı aslında Asya ile Avrupa arasındaki en önemli köprü. Yolcularımıza en iyi hizmeti vermek için çaba harcıyoruz. Minimum ve kayda değmez farklarla, zamanında uçuş imkanı yaratma hedefiyle çalışıyoruz. Havalimanımızı tercih eden havayolları en uygun fiyat seçeneklerini müşteriye sunuyor. İSG, kırmızı ışıksız ulaşılabilen bir havalimanı. Misafirlerimiz de zahmet çekmeden, trafiğe takılmadan bu havalimanına ulaşacaklarını biliyorlar.”

Avrupa ile başladı, dünyada yeni destinasyonlar ile ağını genişletiyor
Uluslararası standartlarda hizmet kalitesine sahip bir havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan halen Türkiye’de 21 noktaya, dünyada ise 60 noktaya uçuş gerçekleştirdiğini söyleyen Gökhan Buğday, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda açılan yeni destinasyonlarla ilgili de bilgi verdi. THY’nin Kasım 2009’da başlattığı yurtdışı uçuşlarının kendileri için önemli bir dönemeç olduğuna dikkat çeken Gökhan Buğday, Nisan ayı başından itibaren dünyanın sayılı havayolu şirketleriyle anlaşarak İSG’ye yeni destinasyonlar kazandırdıklarını söyledi. Buğday, “Nisan ayı itibariyle hem Avrupa hem de dünyanın değişik bölgelerindeki farklı noktalar uçuş ağımıza eklenmiş bulunuyor. Bunlara örnek olarak JetAirFly’ın Charleroi/ Belçika, Transavia’nın Amsterdam, Air Lift Service’in Üsküp uçuşlarını sayabiliriz” dedi.

Star Alliance üyesi Spainair Barcelona’dan 9 ayrı şehre transit imkanı veriyor.

Nisan ayı içinde İSG’den uçmaya başlayan Spainair’in THY’den sonra Sabiha Gökçen’i tercih eden Star Alliance üyesi ikinci havayolu olduğunu söyleyen Gökhan Buğday, Spain Air’in Barcelona uçuşlarına Nisan ayında başladığını belirtti. Mayıs ve Haziran aylarında da yeni destinasyonlar adına hızlı bir çeşitlenme ve genişleme süreci yaşayacaklarını ifade eden Buğday, şöyle devam etti: “Ülkelerinin simgesi olmuş, uluslararası alanda tanınan havayollarının İSG’yi tercih etmesi, bizim için çok önemli bir itici güç. Havacılık sektöründe 1988 yılından itibaren hizmet veren Spanair’ın ana havalimanı Barcelona. Nisan ayından itibaren Spanair şirketiyle İspanya’nın Barcelona şehrine uçuşlarımız başladı. 37 ayrı destinasyona seferleri bulunan Spanair, Barcelona’dan, İspanya’nın 9 şehrine transit imkanı sunuyor.
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan haftanın her günü 156 yolcu kapasiteli Airbus A320 ile Barselona’ya sefer düzenlenmeye başladı.”

Yeni havayolları, yeni destinasyonlar…

“Yolcu profilimizi de göz önünde bulundurarak dünyanın en önemli havayolu şirketleri arasında yer alan ve low-cost uçan yeni havayolu şirketleri ile anlaşıyoruz” diyen Buğday, Spanair’ın dışında yeni başlayan diğer havayolu şirketleri arasında; Hollanda merkezli Air France, KLM grubuna bağlı havayolu Transavia, dünyanın en büyük tur operatörlerinden TUI grubuna bağlı havayolu sirketi Jetairfly, Kuveyt merkezli Wataniya Airways, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Fly Dubai, İspanya merkezli Vueling Airlenes, Suriye merkezli Chaim Ving, Kazakistan merkezli Scar Air ve Rusya merkezli Kuban Airlines’ın yer aldığı bilgisini verdi.

JETAIRFLY, SABİHA GÖKÇEN’E UÇUYOR

Dünyanın Dev Tur Operatörü Olan TUI Grubuna Bağlı Belçika Merkezli Havayolu Şirketi Jetairfly, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Uçuşlarına Başladı.

Dünyanın Dev Tur Operatörü Olan TUI grubuna bağlı Belçika merkezli havayolu şirketi Jetairfly, Sabiha Gökçen’den, Belçika’nın başkenti Brüksel ile Belçika’nın dördüncü büyük eyaleti Charleroi’e seferlerine başladı. Jetairfly’ın ilk uçuşunu kutlamak adına düzenlenen törende; İSG yöneticileri, kabin ekibini ve yolcuları çiçek vererek karşıladılar.

Jetairfly havayolu; ilk uçuşunu, 4 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirdi. Brüksel ve Charleroi ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen seferler; 189 yolcu kapasiteli Boeing 737-800 tipi uçaklarıyla Salı, Perşembe ve Pazar günleri olmak üzere haftanın üç günü yapılıyor. Yolcular; havayolunun biletlerine, şirketin (www.jetairfly.com) internet adresinden ulaşabilecekler.

Bilgi Notu:

Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve
havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

Hollanda’nın En Önemli Low-Cost Markası Transavia Havayolu, Amsterdam Kalkışlı Olarak İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Uçuşlarına Başladı.

Hollanda merkezli olarak; uçuşlarını düşük maliyetli gerçekleştiren Transavia.com havayolu şirketi, uygun fiyatlar ve özel promosyonlar ile Sabiha Gökçen’den Amsterdam seferlerine başladı. Transavia.com’un ilk uçuşunu kutlamak adına düzenlenen törende; İSG yöneticileri, yolcuları çiçek ve lokum vererek karşıladılar.

Transavia.com havayolu; ilk uçuşunu, 1 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirdi. Amsterdam Schiphol ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilecek seferler; 149 yolcu kapasiteli Boeing 737 tipi uçaklarıyla, haftanın dört günü (Salı, Perşembe, Cuma, Pazar) yapılacak. Yolcular; havayolunun biletlerine ve özel kampanyalarına şirketin (www.transavia.com) internet adresinden ulaşabilecekler.

Transavia’nın İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan seferlere başlamasına ilişkin görüşlerini aktaran İSG Ticari Havacılık Müdürü Asiyat Khasanova, ‘‘Hollanda’nın en prestijli havayollarından biri olan Transavia’nın İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanını seçerek, İstanbul seferlerine başlaması bizim için büyük bir mutluluktur. Bu katılım bizler için kısa süre zarfında ne kadar yol katettiğimizin bir göstergesidir. Halen görüşmekte olduğumuz birçok havayolu şirketi var. Transavia Havayolu’nun katılımı ile birlikte 43 havayolu şirketine ulaşmış bulunuyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı açıldığı günden bu yana daima yükselişini sürdürerek, portföyüne yeni havayolları katmaya devam ediyor’ dedi.

Bilgi Notu: