AVRUPA’NIN TURİZM ARENASI ITB BERLİN’DE SABİHA GÖKÇEN’E YOĞUN İLGİ

Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen ve dünyanın önde gelen turizm fuarlarından biri olan ITB Berlin 2009’a katılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), büyük ilgi gördü. Fuardaki tek Türk havalimanı olan İSG, standında hem yapımı devam eden yeni terminal binasının tanıtımını yaptı hem de gelen ziyaretçileri bilgilendirdi. Fuar süresince yoğun ilgi gören İSG standını aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı yetkilinin yanı sıra fuar katılımcıları ziyaret etti.

13 Mart 2009, Berlin. Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen ve dünyanın önde gelen turizm fuarlarından biri olan ITB Berlin 2009’a katılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), büyük ilgi gördü. Fuardaki İSG, fuardaki Türkiye bölümünde yer alan standında hem yapımı devam eden yeni terminal binasının tanıtımını yaptı hem de gelen ziyaretçileri bilgilendirdi. Fuar süresince yoğun ilgi gören İSG standını aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı yetkili ve katılımcı ziyaret etti.
Fuarı değerlendiren İSG CEO’su Gökhan Buğday, bu ve buna benzer fuarların Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Fuar süresince yoğun bir ilgi ile karşılaştıklarını vurgulayan Buğday, İSG`nin, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı`nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile 1 milyar 932 milyon avro karşılığı işletme hakkını 1 Mayıs 2008`de devraldıklarını hatırlattı.
Buğday, buraya toplam 450 milyon avro düzeyinde yatırım yapacaklarını belirterek, bu yatırımların en önemli bölümünü Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı tarafından modern bir mimari anlayış ile çevre dostu bir yapı olarak tasarlanan yeni dış hatlar terminalini uluslararası normlarda inşa ettiklerini söyledi. Buğday, yatırım maliyetlerinin geri dönüşünü 2018-2020 yılları arasında beklediklerini dile getirerek, kapasitenin 25 milyona ulaşacağını söyledi.
Buğday, 2009 hedeflerini şöyle anlattı:
“İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı`nın hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak olan toplam 320 bin metrekarelik, yeni dış hatlar terminalini ve eklerini, 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete sunmayı planlanıyoruz. Anlaşmamız 30 ayda inşaatı bitirmek üzerineydi, ancak biz sayın Başbakanımızın talebiyle 18 ayda bitiriyoruz. 2008 yılında dış hatlar yolcusunda yüzde 27, iç hatlar yolcusunda ise yüzde 9 büyüme kaydettik. Toplamda yüzde 18`lik büyüme ile 4.4 milyon yolcu sayısına ulaştık. 2009 hedefimiz bu sayıyı 5 milyonun üzerine çıkmak.”

İSG, ÖLÜMÜNÜN 8. YILINDA SABİHA GÖKÇEN’İ FOTOĞRAFLARLA ANDI

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i ölümünün 8. yıldönümünde düzenlediği bir fotoğraf sergisiyle andı. Toplam 22 fotoğraftan oluşan sergide yer alan ve Gökçen’in hayatından önemli kesitleri ortaya koyan fotoğraflar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki yolcular tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Serginin açılıçında konuşan İSG CEO’su Gökhan Buğday, “Sabiha Gökçen, Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı olma şerefine erişmesinin yanında, zor savaş yıllarında bile tüm dünyada Türk kadınının çağdaş bir kimliğe sahip olmasında en büyük rolü oynamıştır. Örnek yaşamı, başarıları ve ilkeleri ile Türk Ulusu’nun gönlündeki seçkin ve saygın yerini sonsuza dek yaşatacak olan Sabiha Gökçen’i saygı ve hürmetle anıyoruz” dedi. Sergi 1 Nisan 2009 tarihine kadar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Dış Hatlar B Terminali’nde ziyarete açık olacak.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i ölümünün 8. Yıldönümünde düzenlediği bir fotoğraf sergisiyle andı. Serginin açılışı İSG CEO’su Gökhan Buğday tarafından yapıldı. Açılışa ayrıca İSG yöneticilerinin yanı sıra havalimanı bünyesindeki protokol temsilcileri de katıldı. Gökhan Buğday açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sadece ülkemizin değil aynı zamanda dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak Türk kadınının azmini ve önderliğini tüm dünyaya en iyi şekilde kanıtlamış olan, Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı Sayın Sabiha Gökçen Hanımefendi’nin vefatının 8. yıldönümünde kendisini saygıyla anmak ve adına düzenlediğimiz fotoğraf sergisinin açılışını yapmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Sabiha Gökçen, Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı olma şerefine erişmesinin yanında, zor savaş yıllarında bile tüm dünyada Türk kadınının çağdaş bir kimliğe sahip olmasında en büyük rolü oynamıştır. Örnek yaşamı, başarıları ve ilkeleri ile Türk Ulusu’nun gönlündeki seçkin ve saygın yerini sonsuza dek yaşatacak olan Sabiha Gökçen’i saygı ve hürmetle anıyoruz. Sabiha Gökçen’in ismini tarih boyu havalimanımızda yaşatacak olmanın verdiği gururla, kendilerini bir de fotoğraflarla hatırlamak üzere küçük bir sergi düzenlemiş bulunmaktayız. Sizlerin huzurunda hem Sabiha Gökçen’in hem de bu vesileyle tüm havacılık şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor ve bir kez daha saygıyla anıyoruz.”

Buğday’ın konuşmasının ardından sergi yetkililer tarafından gezildi. Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen’i Anma Fotoğraf Sergisi, 1 Nisan 2009 tarihine kadar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Dış Hatlar B Terminali’nde ziyarete açık olacak.

Sabiha Gökçen kimdir?
1913 yılında doğan Sabiha Gökçen, babası ve annesinin ölümünün ardından 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Sabiha Gökçen’e "Gökçen" soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanunun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi.
Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım, Rusya’ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.
1936’da Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi, burada aldığı özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir’de I. Tayyare Alayı’nda bir süre staj yaptı, avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu. 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937’de askeri uçuş brövesi aldı.
Gökçen 1938’de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı. Türkiye’ye dönüşünün ardından Türk Hava Kurumu Türkkuşu’na “Başöğretmen” tayin edildi. 1955’e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. 1953 ve 1959’da davet üzerine ABD’ye giden Sabiha Gökçen, Türk toplumu ve Türk kadınını tanıttı.

1996’da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’nde ki törende "Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" seçildi. Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.
Son uçuşunu 1996’da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yaptı. Gökçen 2001 yılında 88 yaşında aramızdan ayrıldı.

AKTİF GÖRME ENGELLİLER DERNEĞİ’NDEN ISG’YE TEŞEKKÜR

Merkezi Ankara’da bulunan Aktif Görme Engelliler Derneği yöneticileri ISG CEO’su Gökhan Buğday’a teşekkür ziyaretinde bulunarak, plaket takdim etti. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (ISG), havalimanında ücretsiz stand alanı tahsis ederek Aktif Görme Engelliler Derneği’ne destek oldu.

Ocak ayından bu yana havalimanında yapmış oldukları gazete satışlarından elde ettikleri bağışlar ile görme engelli vatandaşların eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla 3 (üç) adet bilgisayar aldıklarını belirten Aktif Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Şerefettin Hasanoğlu, ISG CEO’su Gökhan Buğday nezdinde tüm ISG yöneticileri ve çalışanlarına teşekkürlerini bildirdi. Gökhan Buğday’a taktim ettikleri plaketin ardından Dernek Başkanı Hasanoğlu benzer destekleri tüm kuruluşlardan beklediklerini dile getirdi.

Mevcut terminalde olduğu gibi, 29 Ekim tarihinde açılması planlanan yeni dış hatlar terminalinde de Aktif Görme Engelliler Derneği’ne sağladıkları desteği sürdüreceklerini söyleyen ISG CEO’su Gökhan Buğday; Dernek Başkanı Şerafettin Hasanoğlu ve Dernek Genel Sekteri Yaşar Eroğlu’na ziyaretlerinden ötürü teşekkür etti.

Aktif Görme Engelliler Derneği Hakkında:
Ankara merkezli Aktif Görme Engelliler Derneği, engelli vatandaşların burs, kırtasiye, beyaz baston, konuşan saat gibi ihtiyaçlarını temin etmenin yanı sıra; yerel yönetimlerle kapsamlı ve organize bir çalışma içinde engellilerin sorunlarını kapsayacak şekilde engelsiz bir çevre düzenlemesi oluşturmak amacıyla kurulmuştur.