Türkiye’de yeni Havaalanları ya da mimarlar ne kadar uçar?_4

8 konveyör 4 çift halinde zemin kat döşemesinden geçmekte ve 2 kat aşağıdaki bagaj ayırma holüne gelmektedir. Burada 2 grup otomatik bagaj arama ve tarayan cihazlardan geçerek uçaklara gönderilmektedir. Bagaj ayırma holü, apron kotundan yaklaşık 4m. aşağıda olup iki noktada, geliş ve gidiş yönünde çalışan geniş rampalar aracılığıyla aprona bağlanmaktadır. Konferans merkezi-idari bürolar- terminal idaresi: Yeni terminalin 400 m2’lik ana konferans salonu, sahne arkasında bir hazırlık odası ve wc grubu ile 3 adet daha küçük toplantı odaları ile desteklenmiş ve hepsi geniş bir fuaye alanı çevresinde yer almıştır. Konferans salonu gelen yolcu karındadır. Kara tarafında karşılayıcılar holünden olduğu gibi gelen yolcu koridorundan bir geçiş vasıtasıyla VIP salonuna bağlanabilmektedir.
Havaalanı oteli: Havaalanı oteli, yeni terminalin batı yönündeki serbest araziye konuşlandırılmış; böylece kara tarafı otelinin dışarıdan, hatta mevcut terminalden kullanılmasına olanak sağlamıştır. Hava tarafı oteli ise gelen yolcu koridoruna aynı katta düzenlenen bir giriş holü vasıtasıyla bağlanmaktadır. Servis bölümleri ortak olan 60 odalı otelin hava ve kara tarafı odaları, kafeteryaları birbirlerinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Havaalanı otelinin ana binaya bağlı, ancak serbest bir araziye yerleştirmesi, tüm yatak odalarının dışa açık ve doğal ışık alır nitelikte olmasını sağlamıştır.
Otopark: 4020 otomobil kapasiteli otopark, şartnamede istenildiği gibi terminal gelen yolcu katının altındaki kotlarda iki katlı olarak düzenlenmiştir. Otoparka kentten, mevcut terminal yönünden kolayca ulaşılabildiği gibi gelen ve giden yolcu katlarından da ulaşılabilmektedir. Gelen yolcu katındaki açık otopark için de rahat giriş çıkışlar ve para ödeme alanları düşünülmüştür. Açık otoparkta 550 otomobil ve 74 otobüs için park alanı vardır. Açık ve kapalı otoparkların ihtiyaç olduğunda doğu yönüne istenildiği kadar büyütülmesi mümkün olacaktır....
Mimari Yaklaşım: Yeni terminalin Sabiha Gökçen havaalanında mevcut yapılarla uyum sağlaması, mimari ve inşai bakımdan abartılı olmayan, Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik olanaklarını zorlamayacak, gerçekçi, görece ekonomik ve hızlı inşaa edilebilecek bir yapı olması, ancak yukarıdaki nitelikleri yanında, ileri teknoloji ürünü, steril ve her iklim ve ülkede bulunabilecek, mekanik bir yapıdan çok, ülkeye ve insana sıcak gelebilecek, kendine özgü, akılda kalacak bir mimari kimlik taşıması amaçlanmıştır. Bu düşüncelerle, mevcut terminalin tonoz biçimindeki çatı örtüsü, daha küçük ölçekte ve daha sade bir strüktürle tasarlanmış, sinuzoidal biçimi ile bir bakıma yeniden yorumlanmıştır.
Söz konusu örtü, kara tarafında giden yolcu platformunun üstünü tamamen örterek, yapının uzaktan algılanışında derin gölgesiyle yapının kimliğini vurgulamaktır.

Tasarım: Doğan Tekeli, Dilgün Saklar, Mehmet Emin Çakırkaya, Nedim Sisa Yarışma Projesi Yardımcı Mimarlar; Ayşegül Demetoğlu, Nomi Elhadef, Özgü Güleryüz, Ayşe Nasır, Sena Özeren, Belkıs Somer, Gizem Ünek Statik Proje Raporu: Mustafa Adnan Öğüt (Emir İnşaat) Mekanik Tesisat Projesi Raporu: Hasan Özojjul (Dinamik Proje) Elektroteknik Tesisat Projesi Raporu: Bülent Cedetaş, Tülay Kanıt (Cedetaş Mühendislik) 3d İlüstrasyon: Tanju Özelgin, Ertan Binme (Parlak Kırmızı), Varjan Yurtgülü (Min Tasarım) Maket: Varjan Yurtgülü (Min Tasarım)

Mimarlık Dergisi