Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, ileri teknoloji endüstri parkı projesi olarak adlandırılan bütünün önemli bir parçası olup; elektronik, havacılık ve uzay endüstrileri ağırlıklı ileri teknoloji üretimin yapılacağı, serbest bölge statülü endüstri parkı ve Uluslararası Havacılık Bakım Onarım Modernizasyon Merkezi’nin yanı sıra iç ve dış hatlara yönelik yolcu ve yük trafiğine hizmet verecek şekilde planlandı.

Toplam 500 milyon Euro’luk yatırımla 18 ay gibi rekor bir sürede yapımı tamamlanan ve sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en yeni havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binası geçtiğimiz Ekim ayında hizmete açıldı.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, İTEP (İleri teknoloji endüstri parkı) projesi olarak adlandırılan bütünün önemli bir parçası olup; elektronik, havacılık ve uzay endüstrileri ağırlıklı ileri teknoloji üretimin yapılacağı, Serbest Bölge Statülü Endüstri Parkı ve Uluslararası Havacılık Bakım Onarım Modernizasyon Merkezi’nin yanı sıra iç ve dış hatlara yönelik yolcu ve yük trafiğine hizmet verecek şekilde planlandı.
Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ., GMR Infrastructure Limited ve Malaysia Airpoıts Holding Berhad 1 ortak girişimiyle kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Yatırım Yapım ve işletme AŞ. (ISG) tarafından 25 milyon yolcuya hizmet edecek şekilde gerçekleştirilen yatırımlar tamamlanmış olup, tesisler 20 yıl süreli bir Yap-lşlet-Devret modeli ile işletilmektedir. Avrupa’nın, sıfırdan inşa edilen, en yeni havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, aynı zamanda, 2002 - 2009 yıllan arasında Avrupa’da en fazla büyüyen havalimanı özelliğini de elinde bulunduruyor.
Mimari projesi Tekeli - Sisa Mimarlık, uygulaması ise Limak-GMR Ortaklığı tarafından gerçekleştirilen Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri, tasarım ve yapım dahil 18 aylık rekor bir sürede tamamlandı. Eski terminaller de dahil olmak üzere, otopark, yer hizmetleri, kargo ve uçak yakıt ikmali operasyonları, havalimanı oteli, VIP ve CIP hizmetleri İSG tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında 1,000,000 m2’yi aşan bir inşaat alanı üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi. En son teknolojiye sahip sistemlerle donatılmış yeni terminal binası ve mütemmimleri yaklaşık 500,000 nr kapalı alana sahip olup, Terminal binası içerisinde;

• Yiyecek içecek sektörünün önde gelen markalanılın hizmet vereceği 7,500 nr büyüklüğünde restoran ve kafe alanı,
  • 4,500 m" ile Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan Duty Free,
  • Minimum bekleme süresi ile maksimum yolcu servis hizmeti sağlayacak 120 adet Check-in noktası, 24 adet şelf check-in kiosku ile geliş ve gidiş alanlarında toplam 42 adet pasaport kontrol kontuan,
  • 1 adedi rezerv olmak üzere 7 adet bagaj alım bandı ile saatte 7,500 bagaj taşıma kapasitesine sahip bagaj aktarma sistemi,
  • Otomatik patlayıcı algılama sistemi,
  • Yüksek kapasitede ve hızlı hizmet verebilme imkanı sağlayan 16 adet yolcu biniş köprüsü (8 MARS) ve 9 adet uzak uçak park yolcu salonu
  • Apron manzaralı 3.500 nr’ CİP Lounge bölümleri,
  • 200 kişilik konferans salonu bulunmaktadır.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı apron uçak park yeri sayısı 48 adet kod C (orta gövdeli) ve 8 adet kod E (geniş gövdeli) olmak üzere toplam 56 adettir. Kod E standartlardan bir tanesi kod F (A380) olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmış.
Sabiha Gökçen Yeni Terminal Binası ile birlikte 100,000 m2’nin üzerinde ilave apron, 4,500 m2 büyüklüğündeki Türkiye’nin ilk 2 katlı VIP Terminali, kara ile hava tarafına eş zamanlı hizmet verebilen 128 odalı havalimanı oteli de yapımları tamamlanarak hizmete girdi. Bunlara ilave olarak, yapımına 3 Mayıs 2008 tarihinde başlanan 5000 araç kapasiteli katlı otopark 8 ay kısa bir sürede tamamlanarak Ocak 2009’da hizmete açıldı. Proje kapsamında Türkiye’de ilk, dünyada ise sadece birkaç havalimanının sahip olduğu; apronda uçakların karşılıklı park etmelerine rağmen aynı anda park pozisyonundan çıkabilmelerini ve seyir imkanı sağlayan "Dual taksi yolu" sistemine uygun altyapı oluşturuldu. Aynca Pist ile apronu bağlayan 3. taksi yolu yapımı ile aprondaki uçak trafiği işlerliği arttırıldı. Uçakların daha hızlı ve güvenli bir şekilde yakıt ikmali yapabilmelerini sağlayacak olan toplam 14 km uzunluğunda ve 109 pit içeren modem dual jet yakıt hidrant hattı da yine proje kapsamında gerçekleştirilen önemli işler arasında yer alıyor.
Mühendislik projesini ve deprem hesaplamalannı Arup İstanbul, Arup Los Angeles, Arup UK Ofisleri müştereken yaptı. Yüklenici adına hesap kontrolleri ve danışmanlığında da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Haluk Sucuoğlu önderliğinde ODTÜ Teknokent ve Prota Mühendislik firmaları hizmet verdi. Sismik izolatörler ve bunların terminal binasında kullanımının gözden geçirilmesi "Peer Review" USA Buffalo Üniversitesi’nden Prof. Michael Constantinou tarafından gerçekleştirildi.
Yeni terminal binasının tüm birimleri olağanüstü durumlar için erken uyarı sistemleri ile donatıldı. Terminal binalarındaki bütün girişler ve mahaller elektro güvenlik sistemleriyle donatılmış olup, kapalı devre kamera sistemleriyle izleniyor. Üst düzeyde güvenlik donanımına sahip yeni terminalde, uyuşturucudan plastik patlayıcıya, konvansiyonel silahlardan tarihi eserlere kadar birçok maddeyi ayırmaya yetenekli yeni nesil tarama cihazları, yolcunun girişinden itibaren devreye girmekte ve sakıncalı cismin tespitinde operatörü doğrudan uyanyor.
Mevcut terminaller ile diğer tesislerin işletilmesinin yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., benzerlerinden farklı olarak, Türkiye’de ilk kez, yer hizmetlerinin işletilmesini, kargo operasyonlarını ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını da aynı süre boyunca gerçekleştiriyor.