ISG CEO Gökhan Buğday söyleşisi-1

Yolcuların tercihini de etkiliyor

İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI (ISG) GEREK ULUSAL GEREK ULUSLARARASI ALANDA PEK ÇOK ÖNEMLİ ÖDÜLE SAHİP. BU ÖDÜLLERİN İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİNİN BİR SONUCU OLDUĞUNU SÖYLEYEN İSG CEO’SU GÖKHAN BUĞDAY, DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN OLAN İSTANBUL’U DÜNYAYA VE ANADOLU’YA BAĞLAYAN BİR HAVALİMANI İŞLETTİKLERİNE DİKKAT ÇEKİYOR. MİLYONLARCA KİŞİNİN ULAŞIMINA ARACILIK ETMENİN ÖNEMLİ BİR MİSYON OLDUĞUNU KAYDEDEN BUĞDAY, "BU MİSYONU YERİNE GETİRİRKEN. TEMEL YAKLAŞIMIMIZ DAİMA İNSANI VE İNSANA HİZMETİ ODAĞIMIZDA TUTMAK" DİYOR. İSG’NİN STANDARTLARINI "İNSANA HİZMET" ANLAYIŞININ BELİRLEDİĞİNİ SÖYLEYEN BUĞDAY, ÖDÜLLERİN DE BU YAKLAŞIMIN DOĞAL BİR SONUCU OLARAK GELDİĞİNİ İFADE EDİYOR.

Türkiye’nin en gözde havalimanlarından olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, her yıl aldığı ödüllerle fark yaratıyor. Bu ödüllerin önemli bir bölümünün uluslararası platformlar tarafından veriliyor olması, şirketin global vizyonunun gelişmesine katkıda bulunuyor. Aynca bu global vizyonun iç yapıda daha çok sahiplenilmesi için de önemli bir fırsat yaratıyor.

İSG CEO’su Gökhan Buğday, alman ödüllerin tüketici tarafında da önemli bir algı yarattığına dikkat çekiyor. Yolcuların tercih sürecinde ödüllerin çok önemli bir etkisi olduğunu düşündüklerini belirten Buğday, "Müşteri odaklı duruşumuzla kazandığımız ödüller bizleri daha iyiyi başarmaya yönlendiriyor, müşterilerimizin de bize bağlılığını artırıyor" diyor. İSG olarak şimdiye kadar hangi ödülleri aldınız?

Çok sayıda ödülümüz var. Burada geçtiğimiz yıl aldığımız birkaç tanesinden bahsedebileceğim. ACI tarafından 2013’te Dünyanın En Hızlı Büyüyen Havalimanı Ûdülü’ne layık görüldük. Aynı yıl Voyager Seyahat Ûdülleri’nde En iyi Havalimanı Ûdülü’nü ve En İyi Uçuş Bilgisi Tabela Rahatlığı Ödülü’nü aldık.

Euro Annies bizi Avrupa’da uçuş nokta sayısını en fazla artıran havalimanı olduğumuz için ödüllendirdi. IFC ve İnfrastructure Journal ise havalimanımızı Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesindeki ’En iyi İlk 10 Kamu Özel işbirliği Projesi’nden biri olduğu için ödüle değer buldu. Bu ödüllere ek olarak, Engelsiz Havaalanı Kuruluşu Sertifikası ve Yeşil Havaalanı Kuruluşu Sertifikası aldık.

ISG Airport Htel’i de geçen yıl "Tripadvisor Mükemmeliyet Sertifikası 2013" almaya hak kazandı ve aynca HolidayCheck.com’dan ise "Quality Selection 2013" ödülü aldı. Daha önceki yıllarda da çok sayıda ödül aldık.

Bu ödüllerin sizin için anlamı nedir?

istanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı engelsiz havalimanı olması, rötarsız uçuş oranlan, kolay ulaşım imkanı gibi temel üsıünlükleriyle fark yaratıyor. Bu farkı çeşitli sertifikalarla da destekliyoruz. Örneğin şikayetlerin ele alınması konusunda saygın bir Standard olan "ISO 10002" belgesine sahibiz ve bu yüksek standartlar sayesinde müşteri memnuniyetinde de sektörümüzde fark yaratıyoruz. Bunun yanında İSG, çevreye en az zarar verecek şekilde ileri teknoloji, fiziki altyapı ve eğitimli insan gücüne yatınm yaparak modern ve çevre dostu bir terminal işletmeciliği modeli oluşturuyor. Örneğin İSG olarak Sera Gazı Yönetim Planı doğrultusunda, faaliyetlerimiz sonucu oluşan sera gazı emisyonlanmızı, her yıl önceki yıla göre kademeli olarak azaltmayı hedefliyoruz ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda 2013’te bağımsız doğrulama kuruluşu Bureau Veritas (BVQI) tarafından, 2012 yılı faaliyetlerimize ait sera gazı emisyon raporunu onaylatarak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) tarafından daha önce aldığımız "Yeşil Kuruluş Belgesi"ni daha ileri bir noktaya taşıdık. Bu özelliklerimiz göz önünde bulundurulduğunda attığımız her adımın ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip platformlardan takdir almış olmasından büyük gurur duyuyoruz.

Ödüllerin arkasındaki stratejileriniz nelerdir?

Ödüller esasında bizim iş yapış şeklimizin bir sonucu, amacı değil. Biz dünyanın en önemli merkezlerinden İstanbul’u Anadolu’ya ve dünyaya bağlayan bir havalimanı işletiyoruz. Milyonlarca misafirimizin en güvenli, en konforlu ve en pratik şekilde bir yerden başka bir yere ulaşmalanna aracılık ediyoruz. Bu, başlı başına önemli bir misyon. Bu misyonu yerine getirirken, temel yaklaşımımız daima insanı ve insana hizmeti odağımızda tutmak. Tüm iş yapış şekillerimizi, stratejimizi bu odak çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Standartlarımızı "insana hizmet" anlayışı belirliyor. Ödüller ise bu yaklaşımın doğal bir sonucu olarak geliyor. Bizim temel hedefimiz, insanı merkezde tutarak, misafirlerimize en yüksek standartta hizmet sunmak.

Sizce ödüller şirketlere ne katıyor? Tüketici tarafında önemli bir algısı var mı?

Sabiha Gökçen Havalimanı olarak, sektörümüzde yarattığımız farkın karşılığını müşteri tarafından daha çok tercih edilerek almaktan mutluluk duyuyoruz. Nitekim Sabiha Gökçen Havalimanı, yıllardır üst üste dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı unvanını elde ediyor. Hizmet kalitemizi artırmak için attığımız adımların ödüller aracılığıyla takdir edilmesi bizim büyüme arzumuzu destekliyor. Bu ödüllerin önemli bir bölümünün uluslararası platformlar tarafından veriliyor olması, global vizyonumuzun gelişmesi ve bu vizyonun iç yapımızda daha çok sahiplenilmesi için de çok önemli bir fırsat yaratıyor. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanının aldığı ödüllerin misafirlerimiz açısından da anlamlı olduğunu düşünmekteyiz. Artık daha çok seyahat eden, daha rekabetçi fiyatlarla bilet ve hizmet alabileceğinin farkında olan yolcular, gidecekleri havalimanını "daha iyi", "daha üstün" özelliklerini yakından tanımak istiyor. Karar aşamasında bu üstünlük alanlarını değerlendiriyor. Hatta bununla yetinmiyor ve o havaalanında yaşadığı ilk deneyimin ardından bir değerlendirme daha yapıyor. Eğer hizmetten memnunsa, ikinci kez tercih ediyor, işte bu tercih sürecinin başlamasında, bu tür ödüllerin çok önemli bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Büyümemizi sürdürürken müşteri memnuniyetinden asla ödün vermeden çalıştık. Müşteri odaklı duruşumuzla kazandığımız ödüller bizleri daha iyiyi başarmaya yönlendirirken, müşterilerimizin de bize bağlılığını artırıyor.

Bundan sonraki hedeflerinizde hangi ödülleri almak var?

Havalimanımızm ek ünitelerle genişletilip, yenilendiği 2009 yılından bu yana ulusal ve uluslararası alanda pek çok önemli ödülün sahibi olduk. Bir havalimanının başarısını, farkını ortaya koyan farklı kriterlere göre önemli dereceler elde ettik. Bundan sonra da uluslararası platformda, tüm dünyanın takdir ettiği tüm prestijli ödülleri ISG’ye kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz.

ÖDÜLLER ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU NASIL ETKİLEDİ?

Daha da İyiye Yöneltti Aldığımız tüm ödüller takım ruhu içinde çalışan ekibimizin motivasyonunu artırırken, birlikte başarmanın hazzını daha fazla paylaşmamız için de iyi birer fırsat sundu bize. Bu ödüller, "Daha iyi ne yapabiliriz, nasıl yapabiliriz" sorusunu kendimize sorarak, geleceğe daha önemli hedeflerle yürümemizi sağlıyor.

Sadakati Artırıyor Zamanında kalkış, operasyonel rahatlık ve kolay ulaşım gibi avantajlar müşteri memnuniyetini artırırken, bu yetkinliklerimiz sayesinde aldığımız ödüller de henüz genç bir şirket olan İSG’de çalışan bağlılığını ve sadakatini yukarılara taşıyor.

Güveni Pekiştiriyor Pek çok kurum tarafından takdir edilen, ilkleri yaşatan bir kuruluş bünyesinde görev almak, yapılan yeniliklerin ortağı olmak çalışanlarımızın güven içerisinde çalışmasını sağlıyor. Gelecekten kaygı duymayan çalışanlar kurumların da büyümesinin önünü açıyor.

İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI NIN SON 4 YILDA KAZANDIĞI ÖDÜLLER
  • ACI - Dünyanın En Hızlı Büyüyen Havalimanı 2013
  • Voyager Seyahat Ödülleri 2013 En İyi Havalimanı Ödülü
  • Voyager Seyahat Ödülleri 2013 En İyi Uçuş Bilgisi Tabela Rahatlığı Ödülü
  • Euro Annies - Airport With The Most New RoutesAvrupa’da uçuş nokta sayısını en fazla artıran havalimanı
  • IFC ve Infrastructure Journal - Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’ndeki ’En İyi İlk 10 Kamu Özel işbirliği Projesi’nden biri.
  • IFC ve Infrastructure Journal - Tüm gelişmekte olan pazarlarda ’En İyi 40 Kamu Özel işbirliği Projesi’nden biri
  • SKALİTE 2012 - Turizmde Kalite Ödülü
  • SuperBrands 2012 - Süper Marka
  • Business Initiative Directions (BID) - Dünya Kaliteye Bağlılık Ödülü 2012