Yıl sonunda 6 milyon yolcuyla en büyük 3. havaalanı olacağız

1 Mayıs 2008’de Sabiha Gökçen Havalimanı’nı devralan ve temel atma töreninde "İnşallah 29 Ekim 2009’da açılır" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’a limanı 18 ay gibi rekor bir sürede açma sözü veren İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), 1 yılda 500 milyon euro yatırım yaparak inşaatını tamamladığı yeni terminal ve ek ünitelerini 31 Ekim’de yine Başbakan’ın da katılacağı bir törenle hizmete açmaya hazırlanıyor.

430 bin metrekaresi kapalı toplam 500 bin metrekare inşaat ve 320 bin metrekarelik yeni terminal binası ile kapasiteyi 25 milyona çıkaracaklarını söyleyen İSG CEO’su Gökhan Buğday, "Başta 30 ay olarak öngördüğümüz bitirme süresini 18 aya çektik. Başbakan’ın verdiği tarih bizim için iyi bir hedef oldu, zaten erken bitirmek istiyorduk" dedi.

2008 yılında toplam 4.3 milyon yolcuya ev sahipliği yaptıklarını ancak bu yıl bu rakamı 6 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Buğday, "Fiziki büyüklük olarak Türkiye’de üçüncü, yolcu sayısı açısından ise 5’inci sırada bulunuyoruz. Limak Holding’in yanı sıra ortaklarımız Hintli GMR ve Malezyalı MAHB’ın ciddi bir know-how’u var. Yolcu ve sefer sayısındaki artışın da desteğiyle yıl sonunda İstanbul ve Antalya’dan sonra üçüncü en büyük havalimanı olmayı planlıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında ise 30 milyon yolcu kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük havalimanı olmak" diye konuştu.

Hedeflerin % 12 üzerindeyiz

Global kriz nedeniyle 2009 yılının zor geçeceğini düşündüklerini ancak devletin havacılığı desteklemesiyle oluşan rekabet ve çeşitlilik neticesinde uçak fiyatlarının vergi dahil 35 liraya kadar düşmesi ile hiç beklemedikleri ilginç bir taleple karşılaştıklarını anlatan Buğday, şöyle devam etti: "Bu dönemde hedeflerimizin yüzde 12 üzerine çıktık. 5.5 milyon yolcu beklerken yılı 6.1 milyon yolcuyla kapatır hale geldik. 2008 yılının tamamında 4 milyon 358 bin 710 adet yolcuya ev sahipliği yaparken, bu rakam 2009’un ilk 9 ayında 4 milyon 545 bin 224 olarak gerçekleşti. Hızlı büyüyoruz. Öyle ki yeni terminali açarken eski terminalin prestij kaybı olmasın diye fazla büyümekten de korkuyoruz."

Yeni terminalde tarifeli seferler 9 Kasım’da

Halen 60’dan fazla havayolu şirketinin uçuş gerçekleştirdiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni terminallerin operasyonel olarak hizmete girmesi 9 Kasım’da, THY’nin yurtdışı tarifeli seferlerine ilk kez Sabiha Gökçen’den başlamasıyla gerçekleşecek. Bu kapsamda Sabiha Gökçen, THY’nin Moskova (Domodedovo), Londra (Stansted), Köln, Stuttgart, Berlin (Schönefeld), Amsterdam ve Hannover’e başlatacağı tarifeli uçuşlara ev sahipliği yapacak. Bu arada Pegasus ve Sun Express de kış tarifelerinde yeni dış hat noktalarına uçma kararı aldı. Örneğin Sun Express; Dortmund, Düsseldorf, Hamburg, Nürnberg ve Zürih’e, Pegasus ise Bologna, Basel, Paris ve Valencia’ya Sabiha Gökçen’den uçacak.

Kamuya 3.3 milyar euro aktarılacak

LİMAK Holding, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan İSG’nin havalimanının 20 yıllık işletme hakkını KDV dahil 2 milyar 280 milyon euro karşılığı devraldığını hatırlatan Buğday, "İnşaat döneminde 8 bin, operasyon döneminde yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlandığını, 20 yıllık kiralama dönemi sonunda kira ödemeleri, kurumlar vergisi, KDV ve istihdam vergileri toplamında kamuya aktarılacak tutarın 3 milyar 330 milyon euroyu bulacağını kaydetti. Buğday, "2008 yılında toplam 1 milyon 568 bin 967 dış hat yolcusu havalimanımızı kullandı. 2009’un ilk 9 ayındaki dış hat yolcu sayımız ise 1 milyon 448 bin 354 oldu. Hedefimiz yıl sonunda dış hat yolcu sayısını yüzde 50 artırmak. İç ve dış hatlarda büyüme oranımızı ise yüzde 30-40 arasında tahmin ediyoruz" dedi.

Pegasus iç hatlarda yüzde 10 dış hatlarda % 46 büyüyecek

PEGASUS-İzair, İzmir-Atina arasındaki direkt uçuşlarına başladı. Pegasus-İzair’ın İzmir-Atina direkt uçuşları, Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri karşılıklı 6 sefer olarak yapılacak.

Uçuşlarla ilgili törende konuşan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, havayolu ulaşımında insanların, güven, düşük fiyat ve güleryüz istediklerini belirterek, Türkiye’deki havayolu payının yılda yüzde 19, Pegasus’un ise yüzde 43 büyüdüğünü söyledi. 2012 yılına kadar 23 yeni uçak alacaklarını, coğrafyanın en büyük filo yatırımını yaptıklarını ifade eden Sabancı, şunları kaydetti: "Bu yı iç hatlarda yüzde 10, dış hatlarda yüzde 46 büyümeyi hedefliyoruz. Filomuza 2.3 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. İzmir-Atina uçuşları haftada 3 gün yapılabilecek. Çünkü izni öyle alabildik. Atina’dan İzmir’e uçuşun bedeli 68.99, İzmir-Atina arasındaki uçuşun bedeli ise 45.99 euro. Çünkü, Atina Havaalanı’ndaki vergiler daha yüksek. Uçuşlarımızdaki bir önemli faktör de Ankara ve İstanbul bağlantılı yapılabilecek olması."

Nihal Yuvacan - Yayın Tarihi : Cumartesi 16:21:37