Sabiha Gökçen Havalimanı Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na 76 Milyon 514 Bin 851 Euro’luk İkinci Kira Ödemesini Yaptı

NİHAT ÖZDEMİR: “BU BAŞARIYA ERİŞMEMİZDE, BİZLERİN KİŞİSEL VE KURUMSAL ÇABASI KADAR TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ALDIĞI İSTİKRARLI YOLUN DA BÜYÜK ETKİSİ OLDU”

Türkiye havacılık tarihinin en önemli ‘Yap-İşlet-Devret’ projelerinden birine imza atan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yaptığı sözleşmeye göre ‘İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri Projesi Uygulama Sözleşmesi’ne ilişkin olarak ikinci kira ödemesini yaptı. İSG tarafından ‘İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri Projesi Uygulama Sözleşmesi’ çerçevesinde ödenen 76 milyon 514 bin 851 Euro’luk ikinci kira bedeli, İSG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Özdemir tarafından Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’a teslim edildi. Kira bedelinin teslimi dolayısıyla değerlendirme yapan İSG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Özdemir “Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na ikinci kira ödememizi yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İSG ile bu başarıya erişmemizde, bizlerin kişisel ve kurumsal çabası kadar Türkiye ekonomisinin aldığı istikrarlı yolun da büyük etkisi oldu” dedi.

Limak Yatırım, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad üçlü konsorsiyumunun ortaklığıyla kurulan İSG; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi, yeni dış hatlar terminal binası ve ekleri inşaat projesinin özelleştirme ihalesi sonucunda, havalimanının 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığında devir almıştı. İSG, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na 76 milyon 514 bin 851 Euro’luk ilk kira ödemesini Şubat 2011’de takdim etmişti. İSG; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri Projesi Uygulama Sözleşmesi’ne ilişkin olarak 76 milyon 514 bin 851 Euro’luk ikinci kira bedelini düzenlenen bir törenle Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na takdim etti.

İSG tarafından Savunma Sanayii Müsteşarlığına yapılan ikinci kira ödemesi çerçevesinde düzenlenen törene, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, İSG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Özdemir, İSG’nin Hintli ortağı GMR Üst Düzey Yöneticisi Sri Pati, İSG’nin Malezyalı ortağı MAHB’ın Yönetim Kurulu Üyesi Tan Sri Bashir Ahmad, İSG CEO’su Gökhan Buğday ile SSM, İSG ve HEAŞ’ın üst düzey yöneticileri de hazır bulundular.

Nihat Özdemir: “Türkiye ekonomisinin aldığı istikrarlı yol başarımızda etkili oldu”
Törende konuşan İSG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Özdemir, Türkiye havacılık tarihinin en önemli ‘Yap-İşlet-Devret’ projelerinden birine imza atan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG)’nin ilk kira ödemesi olan 76 milyon 514 bin 851 Euro’yu Şubat 2011’de teslim ettiklerini, ikinci kira ödemesini de zamanında ödüyor olmaktan büyük övünç duyduklarını söyledi. Nihat Özdemir: “Havalimanında görev alan ve tüm süreçleri başarıyla yürüterek havalimanını hızlı büyüyen, yolcu sayısını her geçen gün artıran, hizmet kalitesiyle adeta dudak uçuklatan bir havalimanı haline getiren tüm çalışanlara teşekkür ederim” dedi. Operasyonel anlamda gösterilen başarının, maliyet disiplinini korumanın verilen sözleri zamanında büyük bir gururla yerine getirme imkanı sağladığına dikkat çeken Özdemir: “Bu başarıya erişmemizde, bizlerin kişisel ve kurumsal çabası kadar Türkiye ekonomisinin aldığı istikrarlı yolun da büyük etkisi oldu” dedi.

“Sabiha Gökçen’e ikinci pistin yapımına gün geçmeden başlanmalı”
Nihat Özdemir, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Ankara’da ikinci pistin yapımına biran önce başlayacaklarını dile getirerek, ikinci pist de yapılırsa Ankara’nın 2060 yılına kadar pist ihtiyacının kalmayacağını söylediğini aktardı. Nihat Özdemir şöyle devam etti: “Şimdi Ankara’da bu yatırımı yapan devletimiz varken Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın hala Sabiha Gökçen’e ikinci pist projesi için günümüz ekonomik ve finansman zorlukları da düşünüldüğü zaman Yap-İşlet-Devret modelini seçmesinin zaman kaybından başka bir şey olmayacağını burada ifade etmek istiyorum.” Havacılık sektöründe ve özellikle İstanbul’da tehir ve gecikmeler göz önüne bulundurulduğunda ikinci pistin yapımına gün geçmeden başlanması gerektiğini düşündüğüne dikkat çeken Nihat Özdemir, bunu da sadece işletmeci olarak değil İstanbul’un önemli bir ihtiyacı olduğunu düşünerek söylediğinin altını çizdi.

“2007 yılında devraldık, kısa zamanda çok yol kat ettik”
Nihat Özdemir, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 2001 yılında Türk sivil havacılığının hizmetine girdiğini, 2007 yılına kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığı bünyesindeki Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) tarafından başarıyla işletildiğini aktardı. Nihat Özdemir, havalimanının 20 yıllık işletme hakkının 2007 yılında gerçekleştirilen ihale sonucunda, 1 milyar 932 milyon Euro karşılığında Limak Yatırım, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad üçlü konsorsiyumunun ortaklığıyla kurulan İSG tarafından devir alındığına değinerek, “Kısa zamanda çok yol kat ettik” dedi.

“47 havayolu şirketi ile dış hatlarda 68, iç hatlarda 26 noktaya uçuyoruz”
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 2001 yılında 47 bin yolcuya hizmet verdiğini söyleyen Nihat Özdemir: “Bugün gelinen noktada 2011 yıl sonu itibariyle 13.7 milyon yolcu sayısına ulaştığımızı büyük bir gururla ifade etmek isterim” dedi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mevcut durumda 47 havayolu şirketiyle başarılı bir şekilde çalışmalarını yürüttüğü hatırlatan Nihat Özdemir, hali hazırda dış hatlarda 68, iç hatlarda ise 26 noktaya uçtuklarına dikkat çekti. Nihat Özdemir, havalimanının yolcularına konforlu bir uçuş deneyimi yaşatmak amacıyla ISG Airport Otel başta olmak üzere yemek, alışveriş alanlarıyla da kaliteli hizmet yarışında sınır tanımadığına vurgu yaptı.

“Yolcu sayımız %18’lik artışla 13 milyonu aştı”
Konuşmasında havalimanındaki yolcu trafiğini de değerlendiren Nihat Özdemir: “Yolcu trafiğimize baktığımızda 2011 yılının Ocak-Aralık döneminde Sabiha Gökçen’den uçan iç hat yolcu sayısı 2010 yılının aynı dönemine göre %19’luk artışla 9 milyon 117 bin kişiye ulaştı. Dış hat yolcu sayısı ise, 2011 yılında bir önceki yılın Ocak-Aralık dönemine göre %16’lık artışla 4 milyon 571 bin kişi olarak gerçekleşti” dedi. İç ve dış hat yolcu toplam yolcu sayısının 2011 yılında bir önceki yıla göre %18’lik artışla 13 milyon 688 bin kişiye ulaştığına dikkat çeken Nihat Özdemir, yolcu grafiğinin 2012 yılında yükselen bir ivme kaydedeceğini de sözlerine ekledi.

Nihat Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı için bir kilometre taşı olma özelliğine sahip olan ikinci pist projesinin inşaatının bu yıl içinde baslamasini bekliyoruz. İkinci pistin tamamlanmasıyla birlikte havalimanının halen saatte 35 civarında olan uçak kapasitesi 70’e çıkacak ve aynı anda iki uçak inip kalkabilecektir. Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul hava trafiğini rahatlatma adına önemli bir rol üstlenecektir. Üçüncü havalimanının yapımının belli bir süre alacağı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda havalimanımızda faaliyete geçecek olan ikinci pist, üçüncü havalimanına olan ihtiyacı da bir süre erteleyecektir”

“Sabiha Gökçen ödül üzerine ödül alıyor”
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yurtiçinde ve yurtdışında pek çok ödüle de layık görüldüğünü söyleyen Nihat Özdemir: “Havalimanımızın yeni terminal binası, Google ve Bloomberg televizyonu işbirliği ile düzenlenen ‘2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘En İyi Kamu Hizmeti Geliştirme Projesi’ seçildi. 2011 Aralık ayında aynı yarışmanın bu sefer dünya kategorisi için yarışan havalimanımız, 2011 Dünya Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘Dünyanın En iyi Uluslararası Kamu Hizmeti Geliştirme Projesi Ödülü’nü aldı” dedi. Havalimanının Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafından ‘Avrupa Çelik Tasarım Ödülü’ne layık görüldüğünü söyleyen Nihat Özdemir, dünyanın önemli havacılık haber ve analiz sitesi "anna.aero"’ tarafından “Airport Traffic Growth Awards" ödüllerinde, 10 milyon ve üzeri yolcu kapasiteli havalimanları arasında birinci olduklarını hatırlattı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 2010 yılında da anna.aero tarafından yolcu sayısı 5-10 milyon arasında değişen havalimanları arasında Avrupa’da yolcu trafiğini en fazla artıran havalimanı seçildiğini ifade eden Nihat Özdemir: “Ayrıca dünyanın en önemli etkinliği olan Avrupa Güzergâh Geliştirme Forumu (Routes Europe) tarafından, Güney Avrupa kategorisinde, 2011 ve 2010 yılında ‘Highly Commended’ (Yüksek Övgüye Değer) Ödülü’ne layık görüldük” dedi.

Bilgi Notu:
Limak Yatırım (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

AIRBLUE SABİHA GÖKÇEN’DE...

Airblue Havayolları, Sabiha Gökçen’den Islamabad Seferlerine Başladı...

Pakistan’ın en hızlı büyüyen özel havayolu şirketi Airblue; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Pakistan’ın başkenti Islamabad kentine ilk seferini 13 Ocak 2012 (Bugün) gerçekleştirdi.

Pakistan’ın en hızlı büyüyen özel havayolu şirketi Airblue; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Pakistan’ın başkenti Islamabad kentine ilk Seferini 13 Ocak 2012 (bugün) ED 222 sefer sayılı uçağı ile gerçekleştirdi. Sabiha Gökçen Havalimanı’na saat:18.20’de inen Airblue uçağı, İSG yetkililerince karşılandı.

Airblue Havayolları, haftanın üç günü (Salı, Perşembe, Pazar) olmak üzere, Sabiha Gökçen-Islamabad ve Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Manchester seferlerini gerçekleştirecek...

Airblue ile ilgili detaylı bilgiye; www.airblue.com adresinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, ‘2011 Dünya Gayrimenkul Ödülleri’nde’, ‘Dünyanın En İyisi’ seçildi.

Proje mimarlığını Tekeli-Sisa’nın yaptığı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası, Google ve Bloomberg televizyonu işbirliği ile düzenlenen ‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde kendi alanında ‘Dünyanın En iyi Uluslararası Kamu Hizmeti Geliştirme Projesi Ödülü’nü aldı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı; ‘Dünya Gayrimenkul Ödülleri’nde, ‘Dünyanın En İyisi’ olabilmek için; Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Orta Doğu bölgelerinin en iyi projeleriyle yarıştı. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası, ‘2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde de Türkiye’den kendi kategorisinde, ‘Avrupa’nın En İyisi’ seçilerek ödüle layık görülmüştü.

Yolcularına kaliteli bir seyahat deneyimi sunan, ulaşım kolaylığı, modern mimarisi ve her geçen gün yükselen yolcu grafiğiyle yurt dışında ve yurt içinde çeşitli ödüllere layık görülen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na bir ödül de ‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nden geldi. Sabiha Gökçen Havalimanı; Google ve Bloomberg televizyonu işbirliği ile düzenlenen, dünyanın en prestijli yarışmalarından ‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İyisi’ olabilmek için yarıştı ve kendi alanında ‘En iyi Uluslararası Kamu Hizmeti Geliştirme Projesi Ödülü’nü aldı.

Bloomberg TV ve Google’ın desteğiyle verilen ve dünyanın en prestijli yarışması olan ‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri, gayrimenkul sektöründe mükemmelliği teşvik etmek ve uluslararası bir standart oluşturmak amacıyla düzenleniyor. ‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde; emlak geliştiricileri, mimarlar, iç tasarımcılar, finans ve yayın kuruluşlarının temsil edildiği 80 kişilik seçici kurul tarafından dünyanın en iyileri belirleniyor. Arabistan, Avrupa, Afrika, Amerika ve Asya Pasifik olmak üzere farklı bölgeleri kapsayan ödül programı; yıl boyunca Şanghay, Dubai ve Londra’daki galalarla duyuruluyor.

‘Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde ilk etapta her bölgeden her kategoriden en yüksek puanı alan adaylar tespit ediliyor. Ardından yılsonunda uluslararası düzeyde ödül için, adaylar yeniden bir değerlendirmeye tabi tutuluyor ve buna göre dünyanın en iyileri seçiliyor.

Tekeli-Sisa Mimarlık Bürosu adına konuşan Doğan Tekeli, “Çok kısa bir sürede projelendirilen ve inşa edilen bu yapının; bir kamu yapısı olarak uluslararası alanda beğeni kazanması, elbette hem bizim için hem de Türk Mimarlığı için sevindirici olmuştur. Emlak ve gayrimenkul alanında başarılı görülen projelere verilen ödül; bir mimarlık ödülü olmamasına karşın, bu ödülün seçiminde mimarlığın önemli bir payı olduğu açıktır” dedi.

İSG CEO’su Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın aldığı ödül ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede: “Havalimanımız daha önce ‘2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde, Avrupa’nın En İyisi’ seçilerek ödüle layık görülmüştü. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İyisi’ olabilmek bizi ayrıca mutlu etti” dedi. Havalimanının uluslararası alanda kazandığı bu ödülün, Türk mimarisinin ve inşaatının ulaştığı yüksek seviyeyi göstermesi açısından büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Gökhan Buğday şöyle devam etti: “Sabiha Gökçen Havalimanı’nın “Uluslararası arenada en iyi seçilmesi büyük bir başarı, bu başarıda emeği geçen herkesi en içten dileklerimle kutluyorum” şeklinde ifade etti.

Bilgi Notu: