İstanbul Sabiha Gökçen’in Yıllık Yolcu Kapasitesi 25 milyona Çıkıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilmeye başlanan “Terminal İşletme Ruhsatı”nı ilk alan havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda inşa edilecek yeni dış hatlar terminalinin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle atıldı. Limak Holding (Limak), GMR Infrastructure Ltd. (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığıyla kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG) mevcut terminallerin yanı sıra yer hizmetlerinin işletilmesi, kargo operasyonları ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını da 20 yıl süre ile gerçekleştirecek. Havalimanının yıllık yolcu kapasitesi yeni terminalle birlikte 25 milyona çıkacak. Ekleri ile beraber asgari 250 milyon Euro’ya mal olacak terminalin 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete alınması planlanıyor.

03 Mayıs 2008, İstanbul. Limak Holding (Limak), GMR Infrastructure Ltd. (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığıyla kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG) 20 yıllık işletme hakkına sahip olduğu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki yatırım taahhütlerini yerine getirmek için ilk adımı attı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilmeye yeni başlanan “Terminal İşletme Ruhsatı”nı ilk alan havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak, yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak toplam 320 bin m²’lik yeni dış hatlar terminali ve eklerinin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle atıldı.

Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine “İstanbul ve Türkiye için tarihi bir törene hep birlikte şahitlik ediyoruz, bu dev projede emeği geçenlere teşekkür ederim” diyerek başladı. “Ulaştırma, ekonominin can damarıdır. Ulaştırma yoksa, ekonomik aktivite de yok” diyen Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Son beş yılda iç ve dış hatlarda havayolu yolcusu sayısı % 110 artmıştır. Bugün temeli atılan bu yeni terminal, sadece İstanbul için değil; bütün Türkiye için önemlidir. Bu şekilde ülkemizin hem yolcu taşıma kapasitesi artacak hem de uluslararası taşımacılıktaki boyutu güçlenecektir.”

Ortaklar söz verdi, açılış 2009 Cumhuriyet Bayramı’nda
Başbakan konuşmasını bir sürprizle bitirdi. “Projede tamamlama süresi 30 ay olarak gözüküyor. Ama ben beklemeyi sevmem, gelin şu işi pazarlıkla kısaltalım” diyen Erdoğan, Limak Holding (Limak), GMR Infrastructure Ltd. (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) yöneticilerini sahneye davet etti ve onlara süreyi ne kadar kısaltabileceklerini sordu. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de bunun üzerine Başbakan’a projeyi 18 ay içerisinde tamamlama sözü verdi. “Bu beklediğimden de iyi bir haber” diyerek memnuniyetini belirten Recep Tayyip Erdoğan, ortaklarla el sıkıştı ve “O takdirde, biz bu tesisi 29 Ekim 2009 Cumhuriyet Bayramı’nda hizmete sokalım” dedi.

Başbakan Erdoğan törende terminal işletme ruhsatını İSG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e teslim etti. Törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Malezya Ulaştırma Bakanı Ong Tee Keat de katıldı.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın, ekleriyle birlikte asgari 250 milyon Euro’ya mal olacak ve 29 Ekim 2009 tarihinde tamamlanacak yeni dış hatlar terminaliyle birlikte yaklaşık 5,350 araç (4500 kapalı, 850 açık) kapasiteli çok katlı bir otopark da yer alacak. Ayrıca terminalin hemen bitişiğinde uçuş ekiplerinin, transit ve diğer yolcuların kalabileceği 60 odalı bir otel yer alacak.

İSG Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ise, havalimanının son yıllardaki hızlı büyümesinin ivme kazanarak süreceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ülkemizin son yıllardaki güçlü ekonomik büyümesine paralel olarak Türkiye havalimanlarında 2000 - 2007 yılları arasında toplam yolcu rakamlarında yıllık ortalama % 14 artış yaşandı. Aynı dönemde İstanbul ilinde bu artış oranı ortalama % 13 olurken, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Türkiye ve İstanbul il ortalamasının yaklaşık 6 katı artış sağlayarak yıllık % 80 civarında büyüme gerçekleştirdi. Bu rakamlar, İstanbul Sabiha Gökçen’in potansiyelini ortaya koyuyor. Hedefimiz İstanbul Anadolu yakasının hızlı gelişimi, dinamik ekonomisi, vizyoner belediyecilik anlayışı ve yatırımlarımızla İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın aynı hızda büyümesinin devamını sağlamaktır. 2010 itibarı ile yeni dış hatlar terminalini hizmete sokarak büyümemize güçlü bir zemin oluşturacak ve hizmet kalitemizi en yüksek düzeye çekeceğiz. 2009 yılında tamamlanacak dünya standartlarında Dış Hatlar Terminal Binası ve ekleri ile İstanbul’un yarınlarının havalimanını açmış olacağız. Yüce Önderimiz Atatürk’ün manevi kızı ve ülkemizin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in, isminine ve hatırasına yakışır çağdaş Türkiye’nin havalimanını yaratma sorumluluğuyla hareket ediyoruz."

İSG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve GMR Infrastructure Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı, G.M. Rao temel atma töreni ile ilgili, “Türk halkına bildirmek isteriz ki; Sabiha Gökçen projesindeki katılımımız, GMR Grup ve muhteşem ülkeniz için uzun süreli ve karşılıklı olarak verimli sonuç elde edeceğimizi umut ettiğimiz bir işbirliğinin başlangıcıdır. Türkiye’nin, enerji, havalimanı, emlak ve karayolu gibi önemli alt yapı alanlarındaki aktif katılımlarıyla elde edeceği, ekonomik büyüme yolculuğunun bir ortağı olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

İstanbul Sabiha Gökçen’de büyük hamle
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda önemli yatırımlar gerçekleşecek. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı satın alan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş., asgari 250 milyon Euro düzeyinde de yatırım yapacak. Bu yatırımların en önemli bölümünü oluşturan yeni dış hatlar terminali uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edilecektir.

Ekleriyle birlikte toplam 320 bin m² olacak yeni terminalde 96 check – in kontuarı, 30 self check – in kontuarı, toplam 32 X – ray ünitesi ve iki katlı VIP terminali bulunacak. Ayrıca üç katlı, 5,350 araç (4500 kapalı, 850 açık) kapasiteli bir otopark yer alacak. Terminalin yanına da 60 odalı bir havalimanı oteli yapılacak. Uçuş ekipleri, transit ve diğer yolcular bu otelde konaklayabilecek.

Temeli atılan terminal binasında, Türkiye’de ilk kez kullanılacak olan çoğul uçak park ettirme sistemiyle 8 adet D-E tipi büyük gövdeli ve 16 adet C tipi orta büyüklükteki uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek.

Yeni dış hatlar terminalinde yolcuların bekleme zamanlarını değerlendirebilecekleri, her türlü damak zevkine hitap eden cafe ve restoranların yanı sıra, uluslararası düzeyde Duty – Free mağazalar bulunacak.

İstanbul Sabiha Gökçen’de devir teslim sonrasında devreye alınacak ilk yatırım projesi İç Hatlar Geliş Binası’nın genişletilerek geliş salonuna 2 bagaj karuseli eklenmesi projesidir ve Haziran 2008 sonu itibarı ile devreye alınması planlanmaktadır. Ayrıca yeni kargo havayolları ile kargo trafiğini artırmaya yönelik yapılacak anlaşmalar ile, antrepo tesisleri ve operasyonlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Yeni kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yer Hizmetleri A.Ş.’nin yüksek kalitede sunacağı hizmetlerle havayolları ve yolcu memnuniyetinde önemli gelişme sağlanması hedefleniyor.

Ortaklar hakkında
Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Limak Holding, inşaat, turizm, enerji, çimento ve gıda sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Holding bünyesindeki Limak İnşaat yurt içinde ve dışında çok sayıda stratejik projeye imza atmış ve Limak İnşaat’ın başarıyla tamamladığı projelerin toplam tutarı 2 milyar doları aşmıştır. Yatak kapasitesini 2010 yılında 10.000’e ulaştırmayı hedefleyen Limak Turizm Grubu, halen 5 otel ve tatil köyü ile hizmet vermektedir. Yılda 5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip 4 fabrikasıyla Limak Çimento Grubu, Türkiye’nin en büyük çimento gruplarından biridir. Limak Enerji Grubu, Pamuk ve Çal Hidroelektrik Santrali’nin yanı sıra, devam eden yatırımlarla 2010 yılında 2 milyar Kwh enerji üretme kapasitesine ulaşacaktır. Limak Gıda Grubu, yılda 100 milyon ton meyve işleyecek Limkon Meyvesuyu tesislerini, Kasım 2007’de hizmete açmıştır.

7 milyar dolar piyasa değeri olan Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure Limited, altyapı geliştirme projelerini yürüten, enerji, yol ve havalimanı projelerini gerçekleştiren Hindistan’ın sektör lideri firmasıdır. GMR, Hindistan borsalarında yatırımcılara gelişen havacılık sektörüne katılımcı olma fırsatını sunan tek şirket olma özelliği ile farklılaşmıştır. Şirket yıllar boyu yüksek kaliteli portföyünü oluştururken “Kamu – Özel Sektör Ortaklığı” modelini izlemiş; 2 havalimanı yatırımı, Yeni Delhi Havalimanının işletilmesi ve genişletilmesi, Yeni Hyderabad Uluslararası Havalimanı’nın inşası ve işletilmesi, 5 adet elektrik santralinin yapımı, 6 adet otoyol inşası gibi yüksek kaliteli projeleri gerçekleştirmiştir.

1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad, halen 5’i uluslararası olmak üzere 39 havalimanı işletmesini yürütmekte, bir milyon ton kargonun naklinde, 44 milyon yolcuya ve 47 havayoluna, 100’den fazla bağlantı imkanı sunmakta ve hizmet etmektedir. Malaysia Airports Holdings Berhad tarafından işletilmekte olan Kuala Lumpur havalimanı açıldığı yıl olan 1998’den beri her yıl dünyanın en iyi 10 havalimanından biri olmuş ve aynı zamanda kendi kategorisinde (25 milyon yolcu) 2005-2006 yıllarında iki yıl üst üste “Dünyanın En İyi Havalimanı” ödülünü almıştır.

İstanbul Sabiha Gökçen’de İşletme Devredildi

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki mevcut terminaller, otopark, kargo ve yer hizmetleri ile uçak yakıt ikmal operasyonlarının Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesindeki Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ)’den İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş’ye (İSG) işletme devri 1 Mayıs Perşembe 2008 günü saat 00:00 itibarı ile gerçekleşti.

1 Mayıs 2008, İstanbul. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki terminal, kargo, yer hizmetleri ve uçak yakıt ikmal operasyonlarının işletmesi, 01 Mayıs 2008 Perşembe günü saat 00:00 itibarı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesindeki Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) tarafından Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığıyla kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş’ye (ISG) devredildi.

İSG Uluslararası Havalimanı Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilmeye yeni başlanan “Terminal İşletme Ruhsatı” alan ilk havalimanı oldu.

ISG, mevcut terminallerin yanı sıra yer hizmetlerinin işletilmesi, kargo operasyonları ve uçak yakıt ikmal operasyonlarını da 20 yıl süre ile gerçekleştirecek. 2010 yılında devreye alınacak 10 milyon yolcu kapasiteli, toplam 320 bin m² kapalı alana sahip yeni dış hatlar terminali ve ekleri asgari 250 milyon Euro’ya mal olacak. Devirle birlikte 1000’i aşkın HEAŞ çalışanı da ISG bünyesine geçti.

Devir teslimin tamamlanması nedeniyle bir açıklama yapan İSG Uluslararası Havalimanı Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş. CEO’su Yetik K. Mert, “İstanbul Sabiha Gökçen konforlu, süratli ve yolcu odaklı bir havalimanı. Varolan tesisleri kaliteli ve profesyonel insan kaynakları ile destekleyerek büyütüp geliştireceğiz. Hizmet kalitesini en üst düzeyde tutarken, yapacağımız yatırımlarla Sabiha Gökçen’in uluslararası havacılıktaki konumunu daha da güçlendireceğiz. İstanbul Sabiha Gökçen’in bundan sonraki hedefi bugünle kucaklaşan ve yarını hedefleyen havalimanı olmaktır..” dedi.

Megapol havalimanları kategorisinde Avrupa’nın sıfırdan inşa edilen en yeni havalimanı Sabiha Gökçen aynı zamanda, 2002 – 2007 yılları arasında Avrupa’da en fazla büyüyen havalimanı oldu.